Sicilië

Trouwen op het mooie eiland Sicilië, parel in de Middellandse Zee

La bella Sicilia. Dit wonderschone eiland is het grootste eiland van de Middellandse zee en heeft zeer veel te bieden. Naast bergen, zon en prachtige stranden heeft Sicilië een bergachtig landschap, dat in het noordoosten gedomineerd wordt door de vulkaan de Etna. Langs de noordkust bevindt zich voor een groot gedeelte het Nebrodi en Madonie-gebergte waar je dorpjes vindt waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Westelijk en centraal Sicilië is heuvelachtig en op vele plekken op het eiland zijn mooie olijf- en citrusboomgaarden. Ook wijnvelden vormen onderdeel van het Siciliaanse landschap. Reizend door de glooiende berglandschappen kun je terechtkomen in uitgestorven spookstadjes (de Sicilianen zijn tussen 1860 en 1960 ‘en masse’ vertrokken naar Noord Italië en de VS), of de wat grotere steden Caltanissetta, Piazza Armerina en Enna. In deze steden staan enorme barokke gebouwen, die je doen verlangen naar de vroegere grandeur.

Op de lokale, levendige markten koop je enorme bossen verse basilicum of oregano voor een prikkie. De cultuur, natuur en bovenal sfeer van dit eiland zullen je voor eeuwig bijblijven. Op Sicilië vind je een mix van Griekse, middeleeuwse (Byzantijnse, Arabische en Normandische) en barok architectuur. De Griekse architectuur tref je aan in de tempels en theaters van bijvoorbeeld de Valle dei Templi, Syracuse en Selinunte. Tijdens de middeleeuwen zijn op het eiland veel religieuze bouwwerken opgericht en deze kun je in de meeste grote plaatsen terugvinden. Op Sicilië wonen ruim 5 miljoen mensen, waarvan in Palermo, de hoofdstad zo’n 700.000 mensen. 97% van de bevolking van het eiland is rooms-katholiek. Er wordt Italiaans en Siciliaans gesproken, dat als afzonderlijke taal wordt gezien. Sicilië wordt langzaam maar zeker steeds meer ontdekt.

De trinacria, het symbool van Sicilië.
De trinacria, het symbool van Sicilië.